2008. december 19., péntek

Hexa boszorkány volt, mint ezt nevéből is tudni lehet. Öltözködése is tökéletesen megfelelt a szakma előírásainak (http://www.inquisition.pp.ru/eng/gallery/gallery02_06.htm ...elnézést: http://www.schulbilder.org/de-malvorlagen-ausmalbilder-foto-02-hexe-p5200.jpg): Kicsit csálé csúcsos végű kalap, hosszú szoknya, rongyos női félkabát, keskenyorrú cipő, és köpenyt. Mindez szolid, de mindig divatos feketében. Varázsszerek ronda foltjaival tarkítva. Persze volt fekete macskája hatalmas kandúr, gyönyörű mézszínű szemekkel. És _Lucifernek hívta, mert így illik. Valójában sokkal szívesebben hívta volna Kormosnak, de kicsit konformista volt. Egy magas, kopár hegyen lakott (http://www.youtube.com/watch?v=s_0GekZl7YA), egy düledező kajibában (http://i53.photobucket.com/albums/g48/RMAX01/Witch_house_by_wojtar.jpg). Volt rengeteg mágikus tárgya, varázslöttyei, meg minden. Természetesen seprűvel járt. És bár, mint említettük, konzervatív boszorkány volt, ezen a téren azért őt is megérintette a modernség: titánium hajtókarok, ipari csapágyas meghajtás, zselés nyereg, meg sok más jóval felszerelt seprűvel közlekedett, bár még az eredeti, több mint ötszáz éves tölgyfanyélen rakta. Újabban ledes lámpákat szerelt előre hátulra. Ezt korábban fölöslegesnek gondolta, de egyszer majdnem frontálozott egy ittas griffmadárral, és ez jobb belátásra térítette.

Szóval külsőre ennyi volt, ami pedig meg életmódját illeti, abban azért voltak rendhagyó elemek: ritkán űzött gonosz mágiát, és miután legutolsó húsos lakomája teljes kudarcba fulladt, sőt, súlyos égési sérüléseket szenvedett, ( http://img.photobucket.com/albums/v600/nickbachman/hanselgretelsmall.jpg ), gyakorlatilag szemivegetáriánus életmódot folytatott. Amúgy, a mézeskalács nem jó hőszigetelő, és mindig gond volt a hangyákkal.

A modern technika sok mindent kiváltott. Eredetileg a repüléshez szigorúan kereszteletlen gyermek zsírjára volt szükség. Újabban Vichy Capital Soleil SPF 30 gyermek naptejet használt, ami teljesen megfelelt a célnak. Bele se mert gondolni, hogy készülhet.

Újabban a varázsszerek beszerzésével amúgy is gond volt. Régebben csip-csup ügy volt szerezni egy kis szalamandrabőrt, békaszemet, fattyúgyermek köldökzsinórját vagy akasztott ember kötelét. Mostanában meg… a hüllők védettek, a veszélyes hulladéktárolókban minden mindennel össze van keverve, az akasztókötelek meg…belegondolni is gyötrelem. Az amerikai árú fehér holló, és aranyárban mérik, a közel- és távol-keleti cuccok pedig gyakran hamisítványok, vagy silány minőségűek. Így Hex részben lemondott a varázsszerekről, részben új utakat keresett. És sok év után felfedezte a fekete mágia legzseniálisabb eszközét, egy igazi varázsszert, valamit, ami ezer éve szó szerint ott volt a szeme elött, decemberi esték és januári reggelek bánatos kísérőjét. Természetes, de mégis torz és bántó, minek egy cseppjétől felzokog az alvó gyermek és berozsdásodik a biciklilánc: a téli eső. Évezredek óta ott van ez a varázsszer az emberek szeme előtt, szenvednek rontó hatalmától, de nem ismerték fel. Nem a frissítő tavaszi zápor, nem a melankólikusan szitáló ködös novemberi eső, nem. Ez a nyirkos, jeges, émelyítő, beteges, a gyönyörű, fehér hó helyett sátáni gúnnyal alamizsnaként odavágott csapadék, hideg miazma, igen, ez volt a leggonoszabb anyag, ami csak varázsló kezébe kerülhetett. Ha csak lombtalan, csupasz erdőket áztató cseppjeit gyűjti az ember, az még csak egy kis rontásra elegendő, enyhe nátha, vagy erőtlen házastársi veszekedés. De ha már egy város utcáin gyűjti ez ember! Azzal már áruhitel felvételre lehet rábűvölni az áldozatot, 405% THM-el! Csodás anyag. Bánatos cseppjei áthullva a város sajátos légkörén magukba szívnak sok csalódást, tört reményt, szénmonoxidot és kénhidrogéneket, autódudálást és részeg szitkozódást, nitrogénoxidokat, kormot, pofonok csattanását. Majd gumidarálékkal, kutya és galambszarral, hányással borított utcákon landolt, lúdtalpas lábak taposták müanyagszagú kinaipiacos cipőkben, és girbegurba utak kátyúiban gyűlt össze, hogy aztán fekete sárként fröccsenhessen az autók kereke alól. Mi volt ehhez képest a lopott misebor, árvák könnye vagy varangy bőrváladéka! Semmi nincs olyan nagy hatalmú szer, mint egy mérsékelt övi nagyvárost mosó téli eső. Még Hex régi hitelezője, a Halál is csak ebben szerette áztatni öreg, fájós csontjait.

Még jó, hogy senki nem jött rá, hogy a fekete mágia eme csodaszere hektószám csorog az utakon, csak arra várva, hogy gonosz varázslásra használják. Még jó… és jó, hogy az öreg boszorkány most éppen jó kedvében van, és nem haragszik senkire. Még. Jó éjszakát, gyerekek!

1 megjegyzés:

Lueff Sanyi írta...

Csak azt kérdezem, hogy mi volt előbb? Nem a varázsszer?